Øyhopping / Kyststien / Kanonstillinger / Pit-stop / Overnatting / Badeparadis

BOLÆRNE

- et øyrike rik på historie, kultur- og naturskatter

Med sin vakre natur og unike beliggenhet, er Østre Bolærne kanskje ytre Oslofjords mest attraktive destinasjon for natur, kystkultur og opplevelser.

Hvor finner vi Bolærne i Oslofjorden?

Østre Bolæren
59.20097, 10.56913

Midtre Bolæren
59.20875, 10.56124

Vestre Bolæren
59.21441, 10.53564

 
 

Trykk på illustrasjonen for å forstørre. Illustrasjon av A. Kaardahl

Kort introduksjon til Bolærne, før du eventuelt scroller ned og fordyper deg om hver enkelt øy

Ruvende gravrøyser forteller om menneskelig aktivitet allerede i bronsealderen for mere enn 3000 års siden. Her kan du også finne gravhauger fra vikingtiden. Du vil føle på kroppen at du er på historisk grunn.

Den første registrerte fastboende var Mons Bollæren som i 1645 ble tatt av skattefuten ohh måtte betale 20 riksdaler fordi han «berget» tauverk fra et skipsvrak som drev i fjorden.

Grunnmuren til slottet i Oslo er bygget på stein fra Bolærne.

I 1916 ble Bolærne hermetisk lukket da Forsvaret eksproprierte  øygruppen, men i 2004 forlot Forsvaret Bolærne og de vakre og historiske øyene ble igjen tilgjengelig for alle.

Østre Bolæren

Ilandsstigning i Kongshavnsund (nord på øya) og på hovedkaia i gjestehavna (sørvest på øya). Øya har flotte turstier. Rik flora, uvanlig stort artsmangfold av sommerfugler, kanoner og bunkerser, restaurant og kiosk, overnattingsmuligheter, idrettshall, fotballbane, disc-golf park, Friområde med mulighet for grilling og aktiviteter, badeviker, gjestehavns, gratis teltplass, kurs- og konferansefasiliteter, serviceanlegg med vask og toalettanlegg, handicap-baderampe, kommandantens kystledhytte og loshuset (feriestedet til Agathe Backer Grøndahl).

Mellom Bolæren

Ilandsstigning i Konshavnsundet (syd på øya) eller i Jensesund (nord på øya).  Øya har kyststi, rik flora med sjeldne urter, stor gammel edelløvskog, rester av fangeleir for russiske krigsfanger. Grevestuen ble bygd av Grev Jarlsberg i 1840, og ryktet tilsier at kong Oscar II var gjest her. Du vil finne flere gravrøyser og nyrestaurerte strandsittersteder (småbruk) i idylliske Jensesund. Det ene bruket tjener nå som kystledhytte. Mange mener at Mellom Bolæren er selve juvelen i skjærgårdssmykket.

Vestre Bolæren

Ilandsstigning i Jensesund på hovedkaia. I Jensesund har det vært bosetning siden 1700-tallet. Her vil du finne Jensesund Kafe, gjestehavn, utleiehytter og Minemagasinet med kystkultur. Vestre Bolæren har kyststi som en rundløype som går nesten rundt hele øya, Bronsealderrøys på øyas høyeste punkt, vikingleir, fine badestrender, rebusløype og stor gratis teltplass på Kalvenga.



Transport ut til øyene


Øyparadiset venter

Besøk Bolærne årene rundt

Visste du at du kan reise med passasjerbåt til øyriket Bolærne, rett fra Tønsberg sentrum?

Slik reiser du til Bolærne

  • Du kan besøke øyene med egen. båt eller reise med offentlig fergetransport med Flybåten eller ulike taxi-båt fra Tønsberg.

  • Avgangen er fra Husvik i Tønsberg til Bolærne-øyene. Gratis parkering på Flybåtens kai på Husvik, Jarsløveien 42c.

  • Se Flybåtens rutetider for 2025

Fra begynnelsen av april og fram til slutten av september går det passasjerbåt (Flybåten Tlf: 924 27 648) i fast rute Tønsberg - Bolærne. 4 daglige avganger fre-søn, og 3 daglige avganger man-tors om. sommeren, og ellers helgeruter på våren og høsten. Dette øyparadiset passer så bra for alle som ønsker å oppdage naturen her ute ved havgapet i Ytre Oslofjord.

Har du ønske om å bli med på guidede turer på Bolærne og ellers i Vestfold-skjærgården, eller kanskje du har behov for å reise utenom de offisielle rutetidene til Flybåten, så send henvendelse til oss i Visit Oslofjorden, så vil komme tilbake til deg med ulike forslag.

I vinterhalvåret må du enten ankomme Bolærne med egen båt eller benytte deg av følgende båtskysstjenester: Færderfjord - Tlf: 978 93 309, Fjordtaxi AS - Tlf: 48314448, Skyssbåten - Tlf: 90 14 06 13, og Færder kommune kan kanskje også bidra med transport i vinterhalvåret, eller på annen måte hjelpe deg med veiledning på hvordan besøke Bolærne utenom høysesongen: Færder kommune Tlf: 409 10 509.

Om du ønsker en fartsfylt reise med Rib-båt til Bolærne og øyene i Færder, så send henvendelse til oss i Visit Oslofjorden. så vil vi komme tilbake til deg med turforslag.

Bolærne er et perfekt destinasjonsmål både for barnefamilier og natur- og friluftslivsinteresserte i alle aldersgrupper.

Oppdag Bolærne hele året, vi hjelper deg her med å bli kjent med øyriket:

Stort nettverk av stier + Kyststien som dekker hele området på alle de tre øyene.

Turen til skjærgårdsparadiset Bolærne er verdt fergebilletten alene! Reisen går gjennom deler av Færder nasjonalpark og mange flotte holmer og skjær passeres. Bolærnebåten stopper ved alle de tre Bolærneøyene; Vestre Bolærne, Midtre Bolærne og Østre Bolærne. På bildet ser du Fulehuk fyr som er lokalisert litt sydøst for Bolærne. Fulehuk fyr nærmest. Torbjørnskjær fyr skimtes så vidt på andre siden av Oslofjorden i Hvalers farvann.

Kveldstur fra Tønsberg til Bolærne. Passasjeren kan oppleve store deler av Færder nasjonalpark takket være hvordan seilingsruten følges ut til Bolærne fra Tønsberg.

 
 

Siste avgang fra Bolærne. Hus, hytter og fritidsboliger i Husøysundet skaper en magisk stemning når du nærmer deg Tønsberg.

Bolaerne-for-film-ergrw16.jpg

Video ovenfor: festningsverk.no

Om man søker ro og fred i vakker skjærgårdsnatur er Bolærne-øyene den rette plassen. Bolærne er en del av Færder nasjonalpark og på øyene er det både kyststier og et stort nettverk av uoffisielle naturstier.

Dette er Bolærne

La oss guide deg til de største av øyene som ligger lengst ute i Ytre Oslofjord

Bli kjent med Bolærne-øyene

 

Øygruppen Bolærne i Ytre Oslofjord utenfor Nøtterøy består av Vestre Bolærne, Mellom Bolærne og Østre Bolærne, i tillegg til noen mindre øyer, holmer og skjær. Bosetningen på Bolærne går tilbake til 1600-tallet. Mesteparten av Bolærne er i dag en del av Færder nasjonalpark. Det er flere gravrøyser på øyene og at det har bodd og levd mennesker her for flere tusen år siden er ganske sannsynlig selv om det ikke kan bevises bosetting. Da iskappen fra istiden trakk seg tilbake for omtrent 9000 - 11 000 år siden er det sannsynlig at det i løpet av tusenårene etter istiden, at jegere og fangstmenn kom først til denne delen av Skandinavia.

Bolærne fort var det siste operative fortet i Oslofjorden inntil Nøtterøy kommune (nå Færder kommune) overtok i 2004. Under de årene Forsvaret var operative på øyene var alle øyene militært område, og det var selv­følgelig adgang forbudt til de tre øyene, som alle hadde ulike funksjoner. Selve hovedanlegget og mannskapsforlegning lå på Østre Bolærne. Mellom Bolærne ble brukt som øvelsesområde og Vestre Bolærne fungerte som et nasjonalt utstyrsanlegg. Stor var gleden hos alle som har et nært forhold til skjærgården i Vestfold, da det ble åpnet for fri ferdsel på alle øyene.

Landskapet og naturen på de tre øyene er kontrastrik og variert. Sammenlignet med resten av Vestfoldkysten kan man enkelt forklare at man finner nesten all den natur man ellers finner langs hele Vestfoldkysten på de tre største Bolærneøyene. Men en del bergarter og strandsoner ligner mer på det skjærgårdslandskap man finner lenger inn i Oslofjorden og utenfor Oslo by, enn det man ser ellers på kysten av Vestfold - så her får man i "pose og sekk", det beste fra naturen i både Oslofjorden, og ytre Oslofjord.

Kjøkkenbukta på Østre Bolæren. Kyststien passerer badestranden her.

Forsvaret kjøpte øyene i 1916 i forbindelse med opprettelsen av Ytre Oslofjord festning. Under andre verdenskrig var det tyske tropper stasjonert her, og blant annet en fangeleir for russiske krigsfanger på Midtre Bolærne.

Det var ferdselforbud her frem til 2004, da Nøtterøy kommune (nå Færder kommune) m.fl. overtok forvaltningen av øyene. Dette er en forbausende rik sommerfugllokalitet. Her ble det i løpet av 2006-2007 påvist over 950 arter av sommerfugler, noe som betyr at over 40 % av alle landets sommerfuglarter er funnet på 0,59 km²! I tillegg er det selvfølgelig mye annet «snadder» her ute. Området er i dag en del av Færder nasjonalpark.

Bildet: Bolærneøyene og store deler av øyriket i Færder nasjonalpark - sett fra nordvest mot sørøst. Hvalers øyrike på andre siden av fjorden, og bakerst skimtes Sveriges nordvestligste fastland og havområde med blant annet Kosterøyene.

Kuriosa

Visste du at...

  • Grunnmuren til slottet i Oslo er bygget på stein fra Bolærne.

  • Bolærne har spor av menneskelig aktivitet så langt som 3000 år tilbake i tid.

  • I 1916 ble Bolærne hermetisk lukket da Forsvaret ekspropierte øygruppen, men i 2004 forlot forsvaret Bolærne og de vakre og historiske øyene ble tilgjengelig for alle.

Spor fra bronsealderen

Bolær-øyene har etter all sannsynligvis sitt navn etter det gammelnorske borð som betyr (høy) kant. Øyenes form og beliggenhet sannsynliggjør en slik tolking av navnet. Antikvar Nicolaysens registreringer fra 1869 omtaler «nogle smaa røiser» på de høyeste partiene av Østre Bolæren.

Men militære aktiviteter og byggerier har på disse stedene (og det meste av øya forøvrig), helt omkalfatret landskapet. Mange av disse militære byggverkene har rundslipt strandstein, som ikke finnes naturlig på stedet, i murene. Slike steiner er foretrukket i eldre jernalders og bronsealders gravrøyser i Nøtterøy-skjærgården, framfor mer nærliggende, brudden stein.

Vi må derfor anta at øya var bebodd eller i alle fall besøkt og benyttet av mennesker allerede i bronsealderen.

Turparadiset Østre Bolærne

KYSTFORT OG MILITÆRE MILEPÆLER

Historien om den militære tilstedeværelsen