Festningsartilleriet Bolærne

Historien om Bolærne fort og den militære aktiviteten på Bolærneøyene

Oslofjordens kystfort

Fra midten av 1800-tallet pågikk en diskusjon om forsvaret av Marinens hovedbase i Horten og Kristiania. Etterhvert vant en utbygging av Tønsbergområdet fram og regjeringen gikk i 1914 inn for utbygging av en frontalsperre mellom Bolærne og Rauøy. Fortene med minebelte tvers over fjorden skulle stanse eventuelle angripere.

Bolærne og Rauøy ble innkjøpt av Forsvaret i 1916. Etter ubåtkrisen og en økende fare for norsk deltakelse i første verdenskrig ble utbyggingen av fortene på Rauøy og Bolærne framskyndet. Utbyggingen ble startet av Marinen, men overført til Festningsartilleriet som var underlagt Hæren. Selve fortet ble bygget ut på Østre Bolærne. Vestre Bolærne har hovedsakelig vært benyttet til lager, og Mellom Bolærne til øvingsvirksomhet.

Mannskapsforlegning, fotballbane, og mannskapsmesse, Østre Bolærne.

Opprettelsen av fortet

Høsten 1916 startet Forsvaret med en provisorisk utbygging på Østre Bolærne med fire stk eldre 12 cm Bofors-kanoner og to stk. 65 mm kanoner på Østre Bolærne for å sikre marinens hovedbase som den gang var Karljohansvern i Horten.

Mellomkrigstiden

I januar 1935 startet en utbygging på Østre Bolærne med tre stk 15 cm L/50 Bofors-kanoner.

Bildet som viser kart over kystfortene: De svarte punktene i kartet markerer hvert enkelt kystfort.

Invasjonen i 1940

Kl. 23:32 den 8. april 1940 observerte Bolærne fort tre mindre fartøyer i tåken, etter at de nesten hadde passert observasjonsfeltet til kommandoplassen. Fortsjefen, major F.W. Færden, beordret ild med brisantgranater, men batterisjefen var så inneksersert med nøytralitetsreglene at han beordret varselsskudd.

Fartøyene svarte på varselsskuddet med å blende fortet med lyskastere. Da fortsjefen fikk batteriet til å skyte skarpt fikk ikke den uøvde betjeningen åpnet ild før etter at fartøyene hadde kommet ut av orografens sektor. Om morgenen 9. april lettet tåken, og mellom kl. 09 og 10 forsøkte tyskerne å angripe fortet med tre mindre fartøyer. Fortsjefen lot fartøyene komme midtfjords før han beordret ildåpning. Etter fem skudd trakk tyskerne seg tilbake mens de la røykskjerm.

Etter angrepet ble fortet bombet av fly. Sjefen for den ene mitraljøsetroppen, fenrik G.A. Kvisle, ble såret av en bombesplint gjennom kjeven. En menig ble også såret. Tyskerne angrep på ny ca. kl. 12 med to fartøyer. Kl. 12.14 var kanon 1 ute av funksjon, og kl. 12.23 var kanon 2 også ute av funksjon, men tyskerne trakk seg likevel tilbake. Flyangrepene fortsatt utover dagen.

Etter at tyskerne merket at det norske luftvernet var ineffektivt gikk de på mer nærgående og bestrøk fortet med mitraljøseild. Etter gjentatte angrep var to av tre kanoner ute av drift kl. 09.40 den 10. april. Den siste kanonen hadde mulighet til å avfyre noen få skudd før den også ville være ute av drift. Kl. 12.30 heiste fortet hvitt flagg for å markere at det hadde overgitt seg.

Menig Hans Christian Furuseth ble drept i det han heiste flagget. Senere på kvelden ble mannskapet ført vekk fra Bolærne av tyskerne.

Bildet: Den lette krysseren «Emden» på veg mot Oslo den 8. april 1940. Foto: Deutsches Bundesarchiv

Tysk minekart over Østre Bolærne

Under andre verdenskrig

Under krigen bygde okkupasjonsmakten ut Østre Bolærne med ytterligere en 15 cm HKL/50 Bofors-kanon og i tunnelbatteriet ble det i 1944 montert fire stk 10,5 cm K331(f). Førstnevnte batteri fikk betegnelsen "MKB 3/501 Bolärne, tunnelbatteriet "HKB 8./980 Kongshavn (983)" (MKB ⇒ Marine-Küsten-Batterie).

Under den kalde krigen

Under den kalde krigen utgjorde Bolærne sammen med Rauøy fort Bolærne-Rauøy-linjen som skulle hindre en fiende i å trenge inn i Oslofjorden. I tillegg til kanoene ble det lagt ut et kontrollerbart minefelt i Huikjæla i fredstid.

Minestasjonen ligger på Vestre Bolærne. Ved mobilisering skulle det legges ut et ukontrollerbart minefelt mellom Rauøy og Bolærne, slik at skipstrafikken måtte gå mellom fastlandet og hhv. Rauøy eller Bolærne.

Under hele den kalde krigen var enten Bolærne eller Rauøy fort beredskapsfort hvor hovedstridsmidlene skulle være klare til å åpne ild på 30 minutters varsel. I 1981 ble kravet redusert til 4 timer.

I 1950/51 ble kanonene i tunnelbatteriet byttet ut med 4 stk 12,7 cm SKC/34. Bofors-kanonene ble faset ut før 1960.

I 1972 ble det montert to 75 mm Bofors tårnkanoner, og ytterligere en ble montert i 1974.

På Vestre Bolærne ble det på 1960-tallet bygget et lageranlegg i fjellet for NATO-midler som hovedsakelig ble brukt av den vesttyske marinen.

Nedleggelsen av fortet

Tunnelbatteriet samt minefeltet ble nedlagt i 1999. De tre tårnkanoene ble lagt i møllpose i 2001.

I 2004 ble Bolærne solgt til Brunstad Christian Church. Etter mye politisk debatt frasa BCC seg eiendommen, slik at den ble solgt til Vestfold fylkeskommune og åpnet som friluftsområde.

Før området ble åpnet for allmennheten ble øyene sikret ved at løpegraver ble gjenfylt, bunkere og nærforsvarsstillinger gjenmurt og piggtråd fjernet. Kanonene i tunnelbatteriet står igjen, men er gjenmurte, slik at kanonrørene stikker ut av kasemattene.

Øyas bygninger, infrastruktur og militære anlegg

Bolærne består av en rekke øyer øst for Nøtterøy i Vestfold. Forsvaret hadde ulike bygninger og anlegg på Østre Bolærne, Vestre Bolærne, Mellom Bolærne, Garnholmen og Skarvesete. Disseøyene var avstengt for allmenn ferdsel, men Mellom Bolærne ble i 1998 åpnet for guidete besøk. Øyene Ramsholmen, Klauer og Store Rauer ble midlertidig frigitt til friluftsformål.

Under forsvarets tid på Bolærne så var det en kabellekter som ble benyttet som transportmiddel mellom Østre og Mellom Bolærne. Ellers måtte man som i dag benytte båt for transport til og fra og mellom øyene. På øyene finnes det flere brygger som er forbundet med et veisystem. Bygningene ligger relativt spredt og utgjør ikke noe helhetlig miljø. Lavere deler av øyene er dekket av tett furuskog, noe som forsterker inntrykket av spredt bebyggelse.

Administrasjon, forlegning og selve fortet er lokalisert til Østre Bolærne. Øya har rester etter bebyggelse fra hovedsakelig tre perioder: Etableringen av fortet, tysk byggevirksomhet og utbyggingen av nytt administrasjon- og forlegningsområde i 1990. De militære bygningene har gjennomgående lav grad av opprinnelighet. En av de opprinnelig sivile bygningene er imidlertid godt bevart utvendig med bevarte interiørdetaljer. Grøndahls nordre våningshus framstår som representativ for bygninger satt opp langs kysten i Vestfold på begynnelsen av 1800-tallet.

Utover bygningsmassen finnes det på Østre Bolærne fjellanlegg og flere kanontårn, kanonstillinger, løpegraver, mitraljøsestillinger og andre fortifikatoriske anlegg.

Bebyggelsen på Mellom Bolærne består i dag av to små plasser ved Jensesundet nordvest på øya, og Grevestuen på den sørøstre del av øya. Bygningene har gjennomgående høy grad av opprinnelighet, men lider av manglende vedlikehold. Nærmest Kongshavnsund på Mellom Bolærne ligger fundamenter etter bygninger i fangeleiren som ble etablert av tyskerne her i 1940–45. Videre finnes det to større gravrøyser og flere mindre.

Bolærne fort har utgjort en sentral del i forsvaret av Oslofjorden. Fortet er et komplekst anlegg med bygningsrester og spor etter fortifikatoriske anlegg fra flere perioder, med rester etter den norske etableringen under første verdenskrig, oppbyggingen før annen verdenskrig, tysk virksomhet under verdenskrigen og norsk aktivitet i etterkrigstida. I tillegg finnes det rester etter opprinnelig sivil bebyggelse.

Mellom-Bolærne utgjør et verdifullt kulturlandskap og -miljø, med viktige elementer både fra den eldre historien før Forsvaret overtok øya, og minner fra annen verdenskrig. Spesielt Grevestuen har meget stor bevaringsverdi som et av de eldste kjente eksempler på sommerhus/jaktstuer ved sjøen. Bygningen er godt bevart og har både bygningshistorisk og kulturhistorisk interesse. Også småbrukene ved Jensesundet har bevaringsverdi som eksempel på skjærgårdsbebyggelse fra 1800-tallet. De har spesiell verdi fordi tilsvarende miljø mange steder er endret pga utbygging av bl.a. fritidsboliger.

Når det gjelder bygningene på Vestre Bolærne, anses disse ut fra vurdering av alder og miljøsammenheng å ha mindre antikvarisk interesse.

Fortets administrasjon og forlegning har vært lagt til Østre Bolærne. Øya har bygningssmasse fra ulike perioder, også eldre opprinnelig sivil bebyggelse. Grøndahls nordre våningshus er ett av de tidligste eksemplene av småhusbebyggelse på Vestfoldkysten. På slutten av 1800-tallet var bygningen sommerhus for familien Grøndahl, der blant andre Agathe Backer Grøndahl arbeidet med sine komposisjoner. Selv om bygningen har gjennomgått noen endringer, er hovedstrukturen bevart sammen med en del opprinnelige interiørdetaljer. Sammen med bygningens høye alder og relative sjeldenhet bidrar dette til at den har både bygningshistorisk og kulturhistorisk interesse.

Den øvrige bygningsmasse på Østre Bolærne må vurderes som mindre antikvarisk verdifull.

Bolærne fort utgjorde et komplett stridsanlegg, og har rester etter både norske og tyske fortifikasjoner. Denne dimensjonen er det viktig å ta vare på. Verneområdet omfatter derfor i tillegg til de ovenfor nevnte bygningene med alle spor etter militær virksomhet i landskapet på Østre- og Mellom-Bolærne, Skarvesete og Garnholmen. 

De tre kanontårnene fra 1972–73 på Østre Bolærne ble alle vurdert vernet av Riksantikvaren.Det ble til slutt den en av kanonene i 75 mm batteriet som ble vernet av Riksantikvaren og er inntakt som den var ved nedleggelsen. De andre to kanonene er gjort inoperative. Et av fortets ildledningsanlegg (Randi) er også vernet. Det er dette som i dag er åpent for publikum, via Tønsberg forsvarsforening sitt guidetilbud.

Det gamle opprinnelige tunellbatteriet som ble påbegynt i 1917 er tømt og desverre murt igjen. Dette batteriet inneholdt 4 stk 12,7 cm Reihnmetal kanoner. I dag er disse kun synlige ved løpet som stikker ut av betongen.

Alle andre mindre stillinger og anlegg er og tømt og støpt igjen. Ved sanering av to av 75 mm, ble tårnene satt på plass igjen, da Østre Bolærne har status som militært kulturlandskap

 

Søndre kommandoplass

I årene 1934-35 ble fortets artilleri forsterket med 3 nye 150 mm Bofors rundtskytende kanoner. Dette var kommandoplass for ledelse av fortets 150 mm batteri.

For å lede ilden ble det bygget en forsterket kommandoplass med en orograf (avstandsmåler) konstruert av oberst Stang (senere generalmajor og forsvarsminister) i 1886 og var i bruk på en rekke kystartillerifort.

Med påmontert kikkert ga også orografen retningen (peilingen) til målet. Kommandoplassen hadde samband for overføring av data til kanonene, samt for ildledelse mellom batterisjef og kanonkommandøren. Fortets lyskastere ble også ledet fra kommandoplassen.

Kommandoplassen var betjent med 6-10 mann. Herfra ble fortets kamper ledet 8-10. april 1940 ved invasjon av Oslofjorden og angrepet på Bolærne. Kommandoplassen fungerte som optisk kommandoplass frem til 150 mm batteriet ble demontert i 1972.

 
 

Randi målestasjon

RANDI er en digital radar målestasjon for automatisk eller manuell følging av sjømål.

Systemet ble anvendt som ildledningssystem for bla 105 mm og 75 mm kanoner i Kystartilleriet. På Bolærne ble systemet anvendt som et reserve ildledningssystem inkludert en optisk datagiver (Laser avstandsmåler og IR kamera). Basert på avstand og peiling til målet beregner systemet automatisk målets kurs og fart som overføres til kanonene som skytedata og som korrigeres for ballistiske forhold. Dataene presenteres på kanonens følgesystem som sideretting og elevasjon. Rettesystemet på kanonen følger opp kontinuerlig korrigerte data.

Når kanonen avfyres vil nedslagene på sjøen vises på RANDIs målfølger. Korreksjoner i forhold til målet mates inn i systemet, og følges opp av kanonene.

Optisk datagiver (Laser avstandsmåler og IR kamera).

Hovedfjellanlegget

Inne i fjellanlegget på Østre Bolærne, som i størrelse var på ca. 1600 kvm, fantes det alle fasiliteter som var nødvendige for å overleve og lede fortet i strid. Fjellanlegget besto av operasjonsrom, kanonstandplass, strømforsyning, lager, kjøkken, spisesal, sanitet, befalsforlegning og soldatforlegning.

Bolærne fort ble etablert i 1917 med en tunnel frem til Tunnelbatteriet med 4 stk. 120 mm kanoner.

Etter at okkupasjonen av Norge var over i 1945, overtok kystartilleriet anleggene på Østre Bolærne. I årene etter krigen ble det gjennomført en rekke utbygginger og forsterkninger av fortifikatoriske anlegg på øya. Hovedfjellanlegget ble utvidet og forsterket med ny hovedinngang og nødutganger.

Moderniseringen var ferdig i 1958 og fjellanlegget ble åpnet av Kong Olav som skrev navnet sitt på fjellet til venstre for inngangen – kongemonogrammet. Fjellanlegget var et såkalt ABC- sikret anlegg, dvs. sikret mot angrep av atom,- biologisk, - og kjemiske stridsmidler. Anleggets øvrige fasiliteter var i funksjon helt til nedleggelsen i 2002. Ved nedleggelsen av fortet i 2002 ble alt av utstyr og materiell fjernet og inngangene murt igjen.

Denne bygningen som tidligere var administrasjonsbygget på Østre Bolærne, er nå øyas museum. Tønsberg forsvarsforening har museumsutstilling her og tilbyr i tillegg omvisning ute på øyas kanoner og radarer.

Museumsvirksomhet

I 2013 ble fjellanlegget til to av tårnkanonene plombert, men selve kanonene står igjen. Den sydligste kanonen samt radarstasjonen er åpen for omvisning om sommeren i regi av Tønsberg Forsvarsforening.

Opplevelser på fortet

Bolærne Fort er i dag en militærhistorisk severdighet, hvor publikum kan gjenoppleve den nesten 100 årige historien.

Enten du blir med en av våre guider på en omvisning og kom inn i fjellet og se innsiden av 75 mm kanon, og radarstasjon  som var et topphemlig anlegg under den kalde krigen. Alt står i detalj akkurat slik forsvaret forlot det i 2000

Vi åpner i år også vår museumsutstilling, hvor du i tekst og bilder  ser historien om den kalde krigen, kystartiliriet og Bolærne Fort.

Omvisning med guide - Kr 125 ( innkliudert museum

Kun besøk i museum Kr 30,-

Barn under 13 år ui følge med voksen - Gratis

Historiske milepæler

1600-tallet: Bosettingen på Bolærne går ifølge skriftlige kilder tilbake til midten av 1600-tallet.

1800-tallet: På 1800-tallet ble det reist en rekke bygninger på øyene, både sommerhus og mer permanente jordbruksbygninger.

1916: I 1916 ble Bolærne innkjøpt av Forsvaret med utbygging av festningsanlegg i Ytre Oslofjord. Rauøy på østsiden av fjorden ble innkjøpt samtidig. Anleggene var underlagt Festningsartilleriet i Hæren under benevnelsen Kristianiafjords fremskutte befestninger.

1916–18: Bolærne var satt opp med nøytralitetsvern under første verdenskrig.

1918: I 1918 ble de provisoriske anleggene utvidet med fire stk 12 cm kanoner.

1934: Bolærne fort forsterket med tre stk 15 cm kanoner.

1940–1945: Fortet raskt okkupert av tyskerne. Tyskerne foretok en omfattende utbygging i løpet av annen verdenskrig.

1963–64: Bygget fjellanlegg på Vestre Bolærne for forhåndslagring av NATO-materiell.

1972–73: Etablert nye tårnkanoner, 3 x 75 mm.

1990: Nytt administrasjonsbygg med kontorer, forlegning, underrvisningslokaler, kjøkken og spisesal sto ferdig i 1990. Fortet er fremdeles operativt i tillegg til funksjonen som skole- og øvingsavdeling

2004: Jakthytta fredet. Vestre Bolærne solgt til Nøtterøy kommune.

2005: Mellom Bolærne solgt til Nøtterøy kommune, og Østre Bolærne solgt til Vestfold fylkeskommune.

2013: Bolærne blir en del av Færder nasjonalpark når nasjonalparken ble opprettet samme år

Kilder, litteratur og referanser

Tønsberg Forsvarsforening, Oslofjordens friluftsråd, Norsk entomologisk forening, Wikipedia, Forsvarsbygg, festningsverk.no, Vestfold Fylkeskommune, Færder kommune, Mellem-Bolæren venneforening