Fortsettelse av artikkel om Herføl

Nedenfor kan du lese om badeplasser, øyas interessante flora, øyas store sønn, kart og praktisk informasjon.

Bildet ovenfor: Stuthavna ved Andholmen

Øyas store sønn

Andholmen ligger på Herføls østside og er et hyggelig og idyllisk sted med en klynge av eldre staselige hus og sjøbuer. Her ligger også den gamle tollstasjonen som ble nedlagt i 1976.

Herføls store sønn, Henry A. Larsen ble født Andholmen på Herføl. Henry A. Larsen var den første til å seile Nordvestpassasjen fra vest til øst, og den første til å klare det uten overvintring underveis. Han er berømt i Canada for sine bragder, samtidig som han er relativt ukjent i fødelandet Norge.

Badeparadis

Vil du bade på Herføl er mulighetene mange og varierte. Med glitrende vann, salt og forfriskende er det fristende å hoppe ut i. Vi tar turen rundt øya og starter i øst:

Tøftebukta er en liten, lun, nordvestlig bukt med sandstrand. Stutehavna ligger mot syd og øst. Her er det landgangsbrygge og flere småbukter med sandstrand. Gyltebukta med Gylteholmene i sydøstenden på øya. En sørlandsidyll med holmer og skjær. Det er også gode fiskeplasser her.

På vestre Gylteholmen er det flott utsikt fra varden som står her. Her står monogrammet til svenskekongen Oscar II og årstallet 1904, året før Norge gikk ut av unionen med Sverige. 

Stormona har en lang sandstrand med fint bakland, den begrenses på begge sider av skjermende svaberg. Grønnebauen ligger i vest på øya, litt nordvest for Linnekleppen. Grønnebauen er skjermet mot sydvest og har en fin sandstrand.

Vest for Grønnebauen ligger svabergparadiset Svanetangen som er favorittstedet for mange av sommergjestene på Herføl.

Mange jettegryter finnes her i veldig uvanlige former, nærmest skulpturelle. Kaffebukta ligger bare  500 meter nord for Grønnebauen og er en liten idyllisk plass. En gresslette gir plass til lek og aktiviteter. Bading må skje fra svaberg eller via stupebrett som finnes her.

Om du har egen båt vil vi anbefale å dra på oppdagelsesreise i Herføls skjærgård. Da vil du spesielt på vest og nordside for øya finne små øyer og idylliske viker. Spesielt Fløyholmen med sin lille «sydhavstrand» og Ekholmen med Hvalertuftene er høydepunkter her. Se kart nedenfor for stedsdetaljer.

Øya myldrer av nydelige strandmotiver.

 

Noe av det spennende med naturen på Herføl er den rike floraen her ute. Til tross for at deler av øya er karrig og værhard er det rike vegetasjonstyper og mange sjeldne plantearter å finne på denne eventyrlige øya. Den største tettheten av planteartene er å finne i områdene med skjellsand nordvest på øya.

 

Smalsøte

Tusengylden

 

Det er spesielt to vegetasjonstyper som er verdifulle på Herføl; rødsvingelstrandenger og kalkrike enger. Her vokser krevende plantearter som strandmalurt, smalsøte, dverggylden, hartmannsstarr og tusengylden.

 

Ved Linnekleppstranda finnes den nasjonalt rødlistete vasstelg.

 

Herfølsalta naturreservat

Herfølsalta naturreservat ligger øst på Herføl, ca. 300 m sør for Herføl fergeleie og strekker seg langs sjøen mot Tøfte i snaut 500 meters lengde. I vest avgrenses strandengområdet av tre- og buskvegetasjon. Marine avsetninger med leire og skjellrester dominerer i bukta, der enkelte granittknauser stikker opp, som småskjær og holmer litt ute i sjøen og inne på land. Sjøområdet er meget grunt med store arealer blottlagt ved fjære sjø. Høyeste punkt i reservatet ligger ca. 4 meter over havet.

Verneformålet med naturreservatet er å bevare et område med truet, sjelden og sårbar natur, med spesielle naturtyper i form av en stor og variert havstrand med sjelden vegetasjon og utenforliggende grunne sjøareal. Området har en særlig betydning for biologisk mangfold med flere sjeldne arter.

Strandengområdet er det største på Herføl og blant de største på Hvaler. Området er nokså variert, med flo-oversvømte, saltvannspåvirkede dammer som i perioder tørker inn, oppstikkende berg og vegetasjon utover i den langgrunne sjøen. Vegetasjonen domineres av saltsiv-rødsvingel-strandeng og sivaks-takrør-sump. "Saltsiveng, sørøstlig utforming" er en vegetasjonstype som er i kategorien "sterkt truet" i Norge. Den karakteriseres bl.a. av sjeldne arter som tusengylden, dverggylden, strandrødtopp, pusleblom og jordbærkløver, alle med status "hensynskrevende" på norsk rødliste, Smalsøte er klassifisert som "sårbar" på rødlista. Ormetunge (sjelden rundt Oslofjorden) og diverse starr finnes også her (grisnestarr, duskstarr, harestarr, beitestarr, loppestarr, musestarr). I fuktig eng vokser også fjæresivaks, fjæresauløk, knappsiv, sumpmaure, strandkryp, saltbendel og strandstjerne. 

 

Skog

Mesteparten av Herføl beites, men likevel er øya på vei til å bli dekket av skog. Det er spesielt mye furu på den sydlige, sentrale delen av øya. Her vokser det også en del gran. Løvtrelundene i nord vokser stort sett på tidligere dyrket mark.

 

Den ellers så barske og karrige øya Herføl består av noe skog i den midtre delen av øya.

 
 

Sterke inntrykk og gode minner

Vi avslutter vår oppdagelsesferd på Herføl med å gå den siste etappen på grusveien fra Andholmen til fergestedet ved marinaen på Herføl. Første del av veien går gjennom frodig skog og etter hvert åpner det seg og vi passerer vakre hvite hus omgitt av store hager med frukttrær.

 
 

Planlegg turen

Herføl er den sørligste bebodde øya i Hvaler kommune i Østfold, og ligger like ved grensa til Sverige. Den er 1,96 km² og har postnummer 1690. Det er ca. 20 fastboende på øya i 2021.

  • 📍 Beliggenhet: Herføl, Hvaler
    🛶 Hvordan komme seg dit:

    • Ferje fra Skjærhalden til Herføl

    • Privat båt eller kajakk.

    • 🏕 Overnatting:

      • Det er ingen hoteller på Herføl, men du kan telte i naturen eller leie hytter og feriehus på nærliggende øyer som Skjærhalden og Vesterøy.

  • Hvorfor besøke Herføl?

    🏝 Vilt og vakkert kystlandskap – Perfekt for naturelskere og turgåere.
    🌊 Spektakulære svaberg og strender – Ideelt for bading, fiske og kajakkpadling.
    En del av Ytre Hvaler Nasjonalpark – Et paradis for fuglekikking og dyreliv.
    🗿 Steinalderhistorie – Opplev spor etter bosettinger som er over 3000 år gamle.

    Ting å gjøre på Herføl

    1. Gå tur til Hvalers høyeste punkt – Linnekleppen

    🏔 På Herføls sydvestside finner du toppen Linnekleppen med en 9 meter høy varde (sjømerke), Når du står på Linnekleppen står du 32meter over havet og er Herføls høyeste punkt. Herfra har du en fantastisk utsikt over skjærgården, og på klare dager kan du se langt ut mot Skagerrak. Det tar omtrent 30 minutter å gå fra fergebryggen til Linnekleppen.

    2. Utforsk steinalderhistorien

    🗿 Herføl har flere forhistoriske kulturminner, inkludert gravrøyser fra bronsealderen. Disse vitner om at mennesker har brukt øya i tusenvis av år.

    3. Bade og sole seg på øyas mange strender

    🌊 Herføls strender består både sandstrender, steinstrender og flotte badeplasser fra holmer og klipper. Perfekt for en avslappende dag med bading og piknik.

    4. Padle kajakk eller dra på båttur

    🚣‍♂️ Med sin plassering ytterst i Hvaler-skjærgården er Herføl et fantastisk sted for kajakkpadling. Oppdag små viker, skjær og laguner som bare kan nås fra vannet.

    5. Gå tur til Svanetangen (ca. 25 minutter fra fergebryggen) for å beundre alle jettegrytene som er her

    6. Besøk Herføl Kro og nyt lokal sjømat

    🍽 På sommeren kan du besøke Herføl Kro, hvor du kan nyte fersk sjømat og lokal mat i en koselig maritim atmosfære.

    • Ha med gode sko, da stien kan være glatt på svabergene.

    • Ta med kikkert for å se utover havet og fuglelivet.

    • Nyt en piknik på toppen og ta inn den fantastiske utsikten.

    • Husk å sjekke tidtabellen for fergen, slik at du kan beregne tid til avreise. Fra helt syd på øya tar det ca 45 minutter å gå til fergebryggen

HERFØL

Fylke
Østfold

Kommune
Hvaler

Areal
1,96 kvadratkilometer

Herføl (gjestehavn og marina) Latitude / Longitude
59.002 11.05683

59°00′N 11°03′Ø