…fortsettelse tekst om Herfølsalta naturreservat

Rustsivaks og småsivaks viser at det er basiske (motsatt av sure) forhold i jordsmonnet. Kalkkrevende arter på noe tørrere partier finnes i overgangen mot skog og fukteng med vill-lin, hjertegress og blåstarr. I tørrere bergskorter vokser strandkjeks, strandnellik, knopparve, knortestarr og strandgroblad.

Sør for den midtre odden finnes strandsump med havsivaks og i bakkant gjøler med saltbendel, saftmelde og strandstjerne. I ytterkant finnes tuer av pollsivaks. Små arealer i utkantene i nord og vest har fukteng, fuktig og tørr lynghei og litt furuskog (lågurt-type). Pors- og slåpetornkratt finnes i utkanten, med noe bjørk i bakkant. - Området har også verdi som hekke- og rasteplass for fugler, med arter som gravand, rødstilk, tjeld og sandlo i hekketiden.

På en av de små holmene i reservatet hekker makrellterne og fiskemåke. Holmene har lite vegetasjon, bl.a. med fjæresaltgras, tangmelde, hvit bergknapp og havbendel. Holmen Jomfruland har sandstrand i sør med bl.a. strandkjempe og gåsemure.

LITTERATUR: - Båtvik,J.I. 2001: Inventering av noen utvalgte dammer og fuktmarksområder på Hvaler og Onsøy. Fylkesmannen i Østfold, miljøvernavd., rapport 1, 2005. - Engan, G. 1993. Botaniske verneverdier i sørøstre Hvaler. Institutt for biologi og naturforvaltning. NLH. Ås. Upublisert hovedoppgave. 157 s + vedlegg. Omtalt bl.a. s.145-146, vegetasjonskart.